همه ما در فروشگاههای مختلف حداقل چندین بار با بارکدخوان مواجه شدیم! دستگاهی که از خودش یه نور قرمزی ساطع میکنه و با یه صدایی شبیه بیب قیمت محصولی رو که خریداری کردیم رو محاسبه میکنه.
ما در این مقاله سعی میکنیم بارکد و بارکدخوان رو معرفی کنیم و بگیم آنها در کدوم صنایع متولد شدند و مسیر رشد این تکنولوژی چگونه سپری شد.
بارکد یا همان نوارهای تیره رنگ بر روی اکثر محصولات موجود در بازار، درج میشوند. اولین بار این بارکدها در سال 1952 توسط دو دانشجو برای فروشگاههای خوار بار طراحی و اجرا شد، ولی آنها نتوانستند دستگاه خوانش این بارکدها را تولید کنند.
رفته رفته برخی از صنایع دیگر هم به این تکنولوژی نیازمند شدند. راه آهن دومین صنعتی بود که به این تکنولوژی احساس نیاز کرد.
متولیان راه آهن از این خطوط توقع داشتند که اطلاعاتی از جمله مالک قطار و شماره سریال قطارهایی که از خطوط عبور میکنند را با سرعت، خوانش و ثبت کند. از این رو در سال 1959 دیوید کالینز و کریس کایساملیز سیستمی به نام کارتزک را ارائه کردند که با تابش نور سفید بر روی نوارهای افقی قرمز، سفید و آبی که در کنار واگنهای ریلی چسبیده شده بود، میتابید و حسگر اطلاعات به دست آمده درباره عرض هر یک از این نوارها را جمع آوری و در نهایت این اطلاعات را به اطلاعات مربوط به قطار مطابقت داده و آن را شناسایی میکرد. در عرض 5 سال تمام قطارهای آمریکای شمالی به این سیستم مجهز شدند.
- پیشنهاد مطالعه >>>> بهترین بارکدخوان فروشگاهی
اما این سیستم به علت هزینههای بالا از اقبال بیشتری برخوردار نشد و متولیان تولید را به فکر ایجاد نمونه و تکنولوژی دیگری انداخت.
پس از طی مسیر دشوار در پایان متخصصان بر آن شدند برای خوانش بارکد از لیزر استفاده کنند. ابزاری که به علت هزینه پایین و دقیق خیلی زود جای خود را در بین تولیدکنندگان باز کرد. شرکت جنرال موتور آمریکا از اولین مشتریان این صنعت از آن برای شناسایی موتورها ومحورها در خط تولید خود بهره مند شد. با نصب این تکنولوژی در خط تولید شرکت درصد خطای خط تولید به شکل معناداری پایین آمد. امروزه میتوان بارکد را بر روی تمامی اجناس موجود در فروشگاهها و حتی انبارها مشاهده کرد و تولید کنندگان برای شناسایی و معرفی کالای خود از آن به بهترین شکل بهره برداری میکنند.
در تعاریف فعلی، به دستگاهی که بتواند از طریق تابش نور به بارکد کالاها، اطلاعات آنها را اسکن و پس از خوانش آنها را ذخیره کند، بارکدخوان میگویند. لازم به ذکر است سرعت اسکن بارکدخوان در مدلهای گوناگون متفاوت است.
در حال حاضر دستگاه بارکدخوان ها با توجه به موضوعات مختلف فنی به بارکدخوان تک بعدی و دو بعدی، باسیم و بی سیم، تک پرتو و چندپرتو تقسیم بندی میشوند.

انواع بارکدخوان
بارکدخوانها بر اساس پردازندهها، نحوه اتصال، تکنولوژی اسکن، نحوه نصب و قرارگیری، انجین (موتور)، شکل و … به انواع مختلف دسته بندی میشود.
دسته بندی بارکدخوانها بر اساس پردازنده داخلی
بارکدخوانها بر اساس نوع پردازشگر به دو مدل بارکدخوان یک بُعدی و بارکدخوان دوبُعدی تقسیم میشوند.
بارکدخوان یک بعدی چیست؟
بارکدخوانهای یک بعدی، بارکدهایی هستند که با اعداد موازی سیاه نشان داده میشوند و معمولا به صورت خطی نمایش داده میشوند. اگر در محیط کارتان به مقدار زیادی از اطلاعات در بارکد نیاز ندارید بارکدخوانهای یک بعدی برایتان گزینه مناسبی است.
بارکدخوان دو بعدی چیست؟
از بارکدهای دوبعدی میتوان به QR Code ها اشاره کرد که سرعت بالایی دارند. این بارکد دارای دو بعد با ساختار ماتریسی است که قادر به ذخیره نشانی صفحات وب، شماره تلفن یا اطلاعات دیگری است. بارکدخوانهای دو بعدی میتواند اطلاعات بیشتری را ذخیره کند این بارکدها می تواند شامل 2000 کاراکتر یا بیشترباشند. بارکد دوبعدی دارای کارایی متعددی از جمله ردیابی، شناسایی، انتقال اطلاعات به راحتی، مکانیابی، گردشگری، شناسایی بیمار، شناسایی بسته و … است.
بارکدخوان دو بعدی توانایی اسکن انواع بارکد تک بعدی و بارکدهای دوبعدی را دارند و بارکدهای مخدوش و کم رنگ را براحتی میخوانند.
- پیشنهاد مطالعه >>> خرید دستگاه بارکدخوان سوپرمارکت
انواع بارکدخوان بر اساس نحوه اتصال
بارکدخوانها را بر اساس نحوه اتصال و ارتباط با دستگاه مادر به دودسته بیسیم (که معمولا با بلوتوث یا وای فای به دستگاه مادر متصل میشوند) و یا کابل usb میتوان دسته بندی کرد.

بارکدخوان باسیم
بارکدخوانهای باسیم با استفاده از کابل اطلاعات را به کامپیوتر یا صندوق فروش یا صندوق ترازو منتقل میکنند.
بارکدخوان بیسیم
بارکدخوانهای بیسیم از نظر عملکرد هیچ تفاوتی با بارکدخوانهای با سیم ندارند. تنها تفاوت آنها این است که بارکدخوانهای بیسیم دارای یک پایه هستند که اطلاعات بارکد خوانده شده را به این پایه ارسال میکنند. این پایه از طریق کابل به کامپیوتر و سیستم نرم افزاری متصل میشود و اطلاعات دریافتی از بارکدخوان را به کامپیوتر یا صندوق فروش یا صندوق ترازو منتقل میکند و دیگر نیازی به هیچ دستگاه اضافهای نیز ندارد.
- مطالعه بیشتر >>>> بارکدخوان چیست؟
دسته بندی بارکدخوانها براساس تکنولوژی اسکن
بارکدخوانها از لحاظ تکنولوژی اسکن به دو دسته تک پرتو و چندپرتو دسته بندی میشوند.
بارکدخوانهای چند پرتویی چگونه عمل میکنند؟
این بارکدخوانها از چند خط اسکن برای خواندن بارکد استفاده میکنند که این موضوع باعث می شود مشکلی در خواندن بارکد به وجود نیاید و همین موضوع موجب سرعت اسکن بالا فارغ از نحوه قرارگیری بارکد می شود. بارکدخوانهای چند پرتوه بیشتر در فروشگاههای بزرگ و زنجیرهای استفاده میشود. چراکه سرعت بالای اسکن و قابلیت نصب آسان آنها در محل صندوق و تسویه، پاسخگوی مناسبی برای نیازهای این حوزه کاری است.
انواع بارکدخوان بر اساس نحوه نصب و قرارگیری
از نظر نوع قرارگیری بارکدخوان ها به 4 دسته ثابت، تفنگی، رومیزی و داخل میز تقسیم بندی میشوند.

بارکدخوان ثابت
بارکدخوانهای ثابت یا رومیزی برای قرار گرفتن در کیوسکها و یا کنار نوار نقالهها و یا حتی کیوسک خودپرداخت تعبیه میشوند.
تفاوت بزرگ این دستگاه با سایر دستگاههای بارکدخوان در ثابت بودن آنهاست. از ویژگیهای مهم این نوع بارکدخوان این است که در بیشتر اوقات روشن هستند و عملا دکمهای برای خاموش یا روشن کردن ندارند. البته این ویژگی مهم هیچ اختلالی در نحوه عملکرد بارکدخوان به وجود نمی آورد.
بارکدخوان دستی
این مدل بارکدخوان به علت سهولت در استفاده و نگهداری آسان یکی از پراستفاده ترین نوع بارکدخوانها محسوب میشود.
از این مدل بارکدخوان تقریبا در تمام مشاغل از جمله فروشگاه، محیطهای اداری روشن و پرنور تا انبار و کارخانجات صنعتی و …استفاده میشود.
از آنجا که داشتن پایه باعث نظم در محل میشود، این مدل بارکدخوان در برخی موارد دارای پایه نیز هستند که میتوان هم به صورت رومیزی و هم به صورت دستی از آنها استفاده کرد.
- معرفی بارکدخوان دستی بایامکس >>>> دستگاه بارکدخوان HERO
انواع بارکدخوان بر اساس انجین(موتور)
یکی از مسائلی که در بارکدخوانها باید مورد توجه جدی قرار بگیرد موضوع انجین یا همان موتور بارکدخوان است.
در بارکدخوانها هر چقدر موتور اسکن آنها پرقدرت باشد کاربر از سرعت اسکن بالاتری را تجربه خواهد کرد.
فناوری اسکنرهای بارکد با توجه به سنسور به کار رفته درون آن به انواع مختلفی از جمله بارکد اسکنر CCD و بارکد اسکنر لیزری تقسیم میشوند.این سنسورها و با استفاده از دوربین به دو صورت لیزری و CCD کدهای بارکد را اسکن و قرائت میکند.
بارکد اسکنر لیزری چیست؟
بارکد اسکنر لیزری از پرتوهای لیزر برای روشن کردن بارکد استفاده میکند تا بتواند آن را بخواند. لیزر یک پرتو نور را به سمت بارکد به عقب و جلو میتاباند و فتودیود در اسکنر لیزری کد را تفسیر میکند. لازم به ذکر است این اسکنرها دقت بالایی در خواندن کد ارائه می دهند.
بارکدخوان نوریCCD چیست؟
همانگونه که از اسم این بارکدخوانها مشخص است از تصویر بارکد برای جمع آوری اطلاعات و اسکن آن بهره میگیرند.
این بارکدخوانهای خطی تصویریCCD (Charge Coupled Device) به دلیل آنکه قطعه متحرکی ندارند از مقاومت بیشتری نسبت به بارکدخوان های لیزری برخوردار هستند.
از آنها برای بارکدهایی که به هر دلیلی مخدوش شده و یا زیر پلاستیک قرار داشته باشند، بسیار مناسب تر هستند.

بارکد و بارکدخوانها کجا کارایی دارد؟
بارکدها به طور گسترده در همه جا کارایی دارند. در انبارها و فروشگاههای بزرگی که امکان دسترسی دستگاه بارکدخوان به تک تک محصولات کاری دشوار و زمانبر است و استفاده از بارکدخوان میتواند مزیت بزرگی باشد.
در مراقبتهای بهداشتی، بیمارستانها، مدیریت دارو و بیمار (به عنوان مثال دست بند پلاستیکی به همراه بارکد چسبانده شده به پزشکان و پرستاران کمک میکند تا شناسایی بیمار برای دسترسی به دادههایی از جمله سابقه پزشکی، حساسیتهای دارویی و… براحتی انجام شود) از بارکدخوانها میتوان استفاده کرد .
- بهترین بارکدخوان فروشگاهی بایامکس >>>> دستگاه بارکدخوان HERO PLUS
همچنین از بارکد در لجستیک برای ردیابی خودروهای کرایهای، چمدانهای خطوط هوایی، زبالههای هستهای، پستهای سفارشی، پستهای سریع السیر و اجناس فروشگاهها نیز استفاده میشوند.
بارکدها به طور گسترده در همه جا کارایی دارند. در انبارها و فروشگاههای بزرگی که امکان دسترسی دستگاه بارکدخوان به تک تک محصولات کاری دشوار و زمانبر است و استفاده از بارکدخوان میتواند مزیت بزرگی باشد.
در مراقبتهای بهداشتی، بیمارستانها، مدیریت دارو و بیمار (به عنوان مثال دست بند پلاستیکی به همراه بارکد چسبانده شده به پزشکان و پرستاران کمک میکند تا شناسایی بیمار برای دسترسی به دادههایی از جمله سابقه پزشکی، حساسیتهای دارویی و… براحتی انجام شود) از بارکدخوانها میتوان استفاده کرد .
همچنین از بارکد در لجستیک برای ردیابی خودروهای کرایهای، چمدانهای خطوط هوایی، زبالههای هستهای، پستهای سفارشی، پستهای سریع السیر و اجناس فروشگاهها نیز استفاده میشوند.
نتیجه گیری:
بارکدخوانها در واقع عصای دست شما در محیط کارتان هستند و تمام کارها ثبت و ورود و خروج توسط این دستگاه انجام می شود. بنابراین شما در زمان تهیه بارکدخوان میبایست جواب یک سری سوالاتتان را بدانید:
- شناخت: اینکه کدام نوع از بارکد اسکنرها بیشترین کاربرد را برای شغل شما دارند؟
- تفاوتهای بارکد اسکنرها و ویژگیهای خاص هر یک کدام است؟
خوب است بدانید:
- هیچ بارکد خوانی بهتر از نوع دیگر نیست.
- بارکدخوانهای امروزی اکثرا استاندارهای جهانی را استفاده میکنند ولی از آنجا که شرایط استفاده آنها از یکدیگر متفاوت است، قبل از تصمیم گیری نهایی در رابطه با خرید این کالاها باید ویژگیهای مختلفی را که در هر محصول وجود دارد در نظر بگیرید، تا به بهترین انتخاب برسید.
اگر با خواندن این مطلب هنوز در انتخاب نوع بارکدخوان سوال یا ابهام دارید اصلا نگران نباشید فقط کافیست با شماره 02143000025 تماس بگیرید مشاوران ما گروه شرکتهای ترنا (بایامکس) آماده کمک به شما هستند.