web analytics

بارکدخوان چیست؟

6 دقیقه

زمان مطالعه

بارکدخوان چیست؟
فهرست مطالب

در پاسخ به این سوال که بارکدخوان چیست باید گفت: دستگاه بارکدخوان با بارکد اسکنر یک ابزار سخت افزاری است که از یک منبع نوری، موتور پردازشگر (ENGINE)، برد واسط که با استفاده از یک نرم افزار داخلی وظیفه خوانش (اسکن) و پردازش تصاویر بارکدها و تبدیل آن‌ها به اطلاعات عددی یا حروفی قابل درک برای کامپیوتر را بر عهده دارد، تشکیل شده است. در اصل می­‌توان گفت عملکرد بارکدخوان از نظر انتقال اطلاعات، شباهت زیادی به صفحه کلید دارد. بارکدخوان‌ها دارای انواع مختلفی هستند. هر کدام از انواع بارکدخوان‌ها روش خاصی برای خواندن بارکدها استفاده می‌کنند.

تاریخچه‌­ استفاده از بارکد

برای نخستین بار، در اوایل دهه­‌ 80 میلادی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای آمریکا برای شناسایی محصولات از بارکد استفاده شد. دلیل نیاز به چنین سیستمی، نوسانات زیاد قیمت در اوایل دهه­‌ 70 میلادی بود که فروشگاه­‌ها را برای اعلام قیمت­‌های جدید به نیروی کار خود و مشتریان، دچار دردسرها و هزینه­‌های بسیاری کرد. به همین علت چند شرکت بزرگ تصمیم گرفتند که برای این مشکل راه حل مناسبی پیدا کنند.

پس از چند ماه دو دانشجو با نام‌­های برنارد و نورمن با ایجاد خط‌­های سیاه روی زمینه­‌ سفید، یک نماد برای ارائه اطلاعات مربوط به محصول در هنگام تسویه حساب و خروج ابداع کردند. این نماد علاوه بر این می‌توانست به عنوان معیاری بین‌المللی برای شناسایی کالاها مورد استفاده قرار بگیرد. در سال 1973، جورج لورر، اولین بارکد خطی را برای مصارف تجاری اختراع کرد و سال بعد در تاریخ 1974 اولین دستگاه بارکد خوان در یک سوپرمارکت واقع در اوهایو روی یک بسته آدامس ریگلی آمریکایی تست شد و صنعت بارکد اسکنر متولد شد. این بسته آدامس هنوز در موزه ملی تاریخ آمریکا در واشنگتن نگهداری میشود.

در ابتدا از بارکد خوان جهت افزایش سرعت کارها استفاده می­‌شد. اما امروزه از ملزومات بیشتر کسب و کار‌ها به شمار می‌رود و در هر صنعتی استفاده می­‌شود. سیستم‌‌های اسکن بارکد، در صنایع بی‌ شماری از جمله پرداخت الکترونیک، پزشکی، خرده‌­فروشی، تولید، سرگرمی، حقوق و بسیاری از شرکت‌‌های دیگر که ممکن است هرگز انتظار نداشته باشید استفاده می­‌شوند.

بهتر از قبل از اینکه بدانیم بارکدخوان چیست و با بارکد خوان ها آشنا شویم؛ بدانیم بارکد یا رمزینه چیست ؟

انواع بارکدخوان چیست ؟

با استفاده­‌ اکثر صنایع و خدمات از تکنولوژی بارکد و بارکدخوان، این صنعت به سرعت رشد کرد و کیفیت و مکانیسم و سرعت دستگاه­‌ها هم متناسب با نیاز مشتریان رشد یافت. برای مثال اشکال جدیدی از بارکد ایجاد شد تا بتواند مقدار زیادی داده را در یک کد کوچکتر قرار دهد. بارکدهایی که امروزه برای ثبت و انتقال اطلاعات استفاده می­‌شود عبارتند از:

1- بارکدهای یک بُعدی یا خطی :

این نوع بارکد، متداول‌­ترین نوع بارکد است که معمولا روی اکثر کالاها وجود دارد. بارکد یک­‌بعدی مجموعه‌ای از خطوط است که با قطرها و فاصله‌های متفاوت در کنار هم قرار گرفته‌اند. بارکدهای خطی کاراکترهای محدودی را در خود نگه می‌دارند و با افزودن داده‌های بیشتر، طولانی‌تر می شوند. این نوع بارکدها تنها قابلیت نگهداری اعداد را دارند.

2- بارکدهای دو بُعدی یا ماتریسی:

این نوع بارکدها به شکل مربع ­های سیاه و سفیدی هستند که یک فضای شطرنج ‌مانند را ایجاد کرده­‌اند. بارکدهای دوبعدی که با نام QR کد (QR Code) هم شناخته می‌­شوند، می­‌توانند تا 2000 کاراکتر یا بیشتر را در بر داشته باشند. این بارکدها اطلاعات را به صورت عمودی و افقی ذخیره می­‌کنند، بنابراین اطلاعات بیشتری را نسبت به بارکدهای یک بعدی در بردارند. این ویژگی به شناسایی محصولات تقلبی کمک می­‌کند. بارکدهای دوبعدی علاوه بر نگهداری اعداد، قابلیت نگهداری حروف را نیز دارند.

ــــــــ بیشتر بخوانید : ویژگی های بارکدخوان خوب چیست ؟

دستگاه بارکدخوان چیست / بارکد خوان hero+
بارکدخوان دوبُعدی بی سیم +HERO

انواع تکنولوژی بارکدخوان چیست ؟

بارکدخوان­‌ها از نظر تکنولوژی خوانش به سه دسته تقسیم می­‌شوند:

1- بارکدخوان لیزری:

این نوع بارکدخوان از معروف‌ترین نوع اسکنر‌ها است که از یک دیود قرمز لیزر جهت خواندن فاصله‌های سیاه و سفید موجود در بارکد‌ها تشکیل شده‌اند. در این دستگاه، نور لیزر تولید شده روی بارکد مورد نظر تابانده می‌­شود. سپس بازتاب آن در دستگاه پردازش، و مشخصات و قیمت محصول در صندوق فروشگاهی ثبت می­‌شود.

در حال حاضر این بارکدخوان‌ها منسوخ شده و تولید نمی‌شوند. اما اگر از قبل این دستگاه را دارید یا قصد دارید به صورت کارکرده تهیه کنید، باید در نظر داشته باشید در صورتی­‌که بارکد‌هایی که قرار است خوانده شود بزرگتر از حد معمول باشد، بازه‌ لیزر بارکدخوان نباید از طول بارکد‌ها کوچکتر باشد.

2- بارکدخوان تصویر ساز خطی:

این نوع بارکد اسکنر تنها قادر به خواندن بارکد‌های معمولی بوده و نحوه‌عملکرد آن به این صورت است که از بارکد مورد نظر عکس گرفته و پس از آنالیز آن کد مورد نظر را استخراج می‌کند. لازم به ذکر است که بارکدخوان تصویر ساز در اسکن بارکد‌های کم رنگ توانایی بالاتری نسبت به بارکدخوان لیزری دارد. بنابراین انتخاب بین این دو نوع بارکد خوان فروشگاهی، بر حسب نوع نیاز کاربر صورت می‌پذیرد و بارکد خوان‌های پیشرفته جهت خواندن بارکد‌های پیچیده‌تر به کار می‌رود.

3- بارکدخوان تصویر ساز دوبعدی:

این نوع بارکد اسکنر هم از بارکد مورد نظر عکس گرفته و سپس تصاویر را آنالیز می‌کند و می‌­تواند بارکد‌های دو بعدی را نیز بخواند. نحوه‌ و جهت قرار دادن بارکد در این بارکدخوان اهمیتی ندارد، ولی در بارکد اسکنر لیزری و خطی بارکد باید به صورت افقی قرار گیرد. این نوع بارکدخوان برای خواندن سریع بارکد‌هایی که در شرایط مختلف قرار دارند و جهت مشخصی ندارند مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع کاربری بارکدخوان چیست ؟

1- بارکدخوان دستی:

این دستگاه پرطرفدارترین و پر استفاده‌­ترین نوع بارکدخوان فروشگاهی است. با قرار دادن آن رو به روی بارکد مورد نظر و فشردن دکمه‌ تعبیه شده در دسته، بارکد خوانده می‌شود. برخی از این دستگاه‌ها دارای پایه‌­ نگه­دارنده هستند و دیگر نیازی به در دست گرفتن دستگاه جهت خواندن بارکد نیست. این دستگاه در مدل‌های بدون سیم نیز موجود است که در محیط‌هایی که به آزادی عمل بیشتری نیاز دارند، می­‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. کاربران بر حسب نیاز می­‌توانند از انواع پایه­‌دار، بدون پایه، بی سیم و یا با سیم استفاده کنند.

ـــــــــــــــــــــــــــ. برای مشاهده دستگاه بارکدخوان باسیم KNIGHT کلیک کنید. ـــــــــــــــــــــــــــــــــــ

دستگاه بارکد خوان بی سیم:

اگر در برخی از مکان­‌ها نیاز باشد که دستگاه بارکدخوان به طور متناوب جابجا شده و در فاصله­‌های مختلف استفاده شود و یا کالاهایی که قرار است بارکدشان قرائت شود حجیم و سنگین هستند، بارکدخوان بی سیم کمک شایانی به افزایش سرعت و آسان‌تر شدن کارها می‌کند. این نوع بارکدخوان به دو نوع wifi و بلوتوثی تقسیم می‌شود و بسته به تکنولوژی اتصال و مدل آن می­‌تواند بُردی از شعاع 10 تا 100 متری داشته باشد. معمولاً مدل‌های صنعتی بارکدخوان های بی سیم با مقاومت و ضربه‌پذیری بیشتری طراحی می­‌شوند.

بارکدخوان­‌های بلوتوثی به دو دسته‌­ی دارای دانگل (Dongle) و بدون دانگل تقسیم می­‌شوند. بارکدخوان بدون دانگل، بدون نیاز به اتصال سخت افزاری و از طریق بلوتوث به هر دستگاهی از جمله گوشی­‌های تلفن همراه و انواع تبلت متصل می­‌شود.

ـــــــــــــــــــــــــــ. برای مشاهده دستگاه بارکد خوان بی سیم مدل HERO PLUS کلیک کنید. ـــــــــــــــــــــــــــــــــــ

2- بارکد خوان رومیزی یا ثابت چیست:

این نوع بارکدخوان بر روی میز یا دیوار به صورت ثابت نصب می­‌شود و بدون دخالت دست، امکان خواندن بارکد را برای کاربر فراهم می‌کند. برای خواندن بارکد محصولات توسط این نوع بارکدخوان، نیازی به فشردن کلید و یا قرار دادن دقیق بارکد کالا بر روی بارکد اسکنر نیست. زیرا این نوع بارکدخوان، از دید وسیع‌­تری نسبت به سایر دستگاه‌ها بر خوردار است و به صورت خودکار، عمل خوانش بارکد را انجام می دهد. این نوع بارکدخوان ها  به دلیل نوع استفاده معمولا قابلیت قرائت بارکد از روی صفحه های تلفن همراه را دارند.

3- بارکد خوان چند وجهی:

یک نوع از بارکدخوان­‌های ثابت است که به دلیل امکان بررسی یک بارکد از زوایای مختلف، سرعت قرائت بسیار بالایی دارد. بنابراین در محیط‌هایی که به صورت سریع و مداوم نیاز به خواندن بارکد دارند مانند هایپرمارکت­‌ها مورد استفاده قرار می­‌گیرد. برای خواندن بارکد توسط این نوع بارکدخوان فروشگاهی، نیازی به فشردن کلید و یا قرار گیری دقیق بارکد کالا بر روی بارکد اسکنر نیست زیرا بارکد خوان چند وجهی عملیات اسکن را با استفاده از خطوط منحنی و مستقیم و از تمام زوایا انجام می‌دهند. بارکدخوان‌های چند وجهی به دو نوع رومیزی و داخل میزی تقسیم می شوند. بارکدخوان چندوجهی داخل میزی به دلیل توان و سرعت اسکن بسیار بالاتر قیمتی به مراتب بیشتر از نوع رومیزی دارد. ممکن است از این بارکدخوان­‌ها به غلط به عنوان بارکدخوان­‌های سه بعدی نام برده شود.

4- دیتا کالکتور:

این نوع بارکدخوان در واقع یک کامپیوتر دستی دارای بارکدخوان است. دیتاکالکتورها سیستم عامل دارند و اغلب از سیستم عامل ویندوز یا اندروید استفاده می‌کنند. در این دستگاه­‌ها دیگر نیازی به اتصال به کامپیوتر نیست. زیرا دیتا کالکتور اطلاعات اسکن شده را پردازش و از طریق اینترنت به سرور مرکزی منتقل می‌­کند. از دیتاکالکتورها بیشتر برای فروش گرم و انبارداری استفاده می‌شود چراکه سرعت انجام عملیات انبارداری را به صورتی چشمگیر افزایش می‌دهد. این دستگاه اغلب به دلیل نوع عملکرد و متحرک بودن، دارای مقاومت بسیار بالا در برابر عوامل محیطی و ضربه است.

در نهایت برای انتخاب یک بارکدخوان فروشگاهی استاندارد و مناسب باید به این نکته توجه کرد که چه کسب و کاری دارید و قصد دارید در چه محیط و شرایطی از آن استفاده کنید. در نظر گرفتن نوع فعالیت کاری شما از مهم‌ترین نکاتی است که قبل از خرید یک بارکدخوان باید آن را در نظر بگیرید. برای اینکه بدانید برای خرید بارکدخوان باید به چه نکات دیگری توجه کنید، به مقاله­‌ راهنمای خرید بارکدخوان مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه :

https://bayamax.com/?p=3165

اشتراک گذاری :

پیشنهادهایی برای شما

پایانه کنتـرل قیمت 15 اینچی

پایانه کنتـرل قیمت 11 اینچی

سیستم خودپرداز فروشگاهی REGOR M21

سیستم خودپرداز فروشگاهی REGOR M15

سیستم خودپرداز فروشگاهی REGOR X21

دستگاه بارکدخوان CUBE

مطالب مرتبط

تجارت الکترونیک
کاهش ۵۰ درصدی سرمایه‌گذاری در بازار ایکامرس (تجارت الکترونیک) بازار ایکامرس (تجارت الکترونیک) در سال ۲۰۲۳...
اصول طراحی هایپرمارکت
طراحی مدرن هایپرمارکت : رمز موفقیت در دنیای امروز اگر ترس بی روح شدن فضای داخلی...
استند لمسی
در اقتصاد امروز، سرعت حرف اول را می‌زند. بنابراین ارائه خدمات سریع و باکیفیت به مشتریان،...
آدیداس
خلاصه خبر آدیداس، غول پوشاک ورزشی، در سال ۲۰۲۳ برای اولین بار در ۳۰ سال گذشته...
کسب‌وکار خرده‌فروشی
مقدمه فرض کنید شما صاحب یک کسب‌وکار خرده‌فروشی هستید. چطور می‌توانید مشتریان را به خرید محصول...
مقایسه صندوق‌های فروشگاهی با لپ‌تاپ و All In One
در این مقاله، به شما خواهیم گفت که چرا صندوق‌های فروشگاهی بهترین انتخاب برای کسب‌وکارها هستند...